Telogeni efluvijum rešenje HAIR4YOU

 Šta je telogeni efluvijum?

U proseku 85% do 90% dlaka na glavi aktivno raste (the anagen phase – faza rasta), dok ostale vlasi odmaraju (the telogen phase – faza mirovanja). Кosa se nalazi u fazi rasta dve do četiri godine, potom dolazi telogen faza, gde dlaka odmara dva do četiri meseca, zatim dlaka otpadne, a nove vlasi počinju da rastu. Prosečna osoba izgubi oko 100 dlaka dnevno.
Osobama sa telogenim efluvijum-om su se dogodile nagle telesne promene, odnosno šokovi organizma, koji utiču na vlasi i guraju ih sve više u telogen – fazu mirovanja. U ovom slučaju oko 30% vlasi prestaje sa rastom i pre nego što opadnu, odlaze u fazu odmora. Dakle, ako imate Telogeni Efluvijum, u proseku možete izgubiti i do 300 vlasi dnevno.
Dok se dlaka nalazi u fazi mirovanja, ne može se primetiti nikakav gubitak kose dva do četiri meseca posle događaja koji je prouzrokovao problem. Telogeni efluvijum može trajati do šest meseci, a u retkim slučajevima i duže.

Iako gubitak kose u kratkom periodu može izgledati zastrašujuć, uteha je da je ova faza privremena i prolazna. Svaka vlas koja je prerano gurnuta u telogen fazu biće zamenjena novom, te ne može postojati opasnost od potpune ćelavosti. Kosa će rasti sporije i biti ređa nego obično, ali kako bude rasla, tako će dobijati na prvobitnoj gustini-volumenu.

Uzroci telogeni efluvijum

Postoji niz faktora i događaja koji mogu izazvati telogeni efluvijum:
• Operacija
• Fizičke traume
• Stres
• Groznica, jaka infekcija i druge bolesti
• Ekstremni gubitak težine, kao i ekstremne promene u ishrani – dijete
• Hormonske promene
• Nedostatak gvožđa
• Smanjena funkcija štitne žlezde
• Lekovi

Simptomi telogeni efluvijum

Možda okolina neće primetiti promene koje su vas zadesile, ali svakako osnovni indikatori koji potvrđuju da nešto nije u redu su jastuk, kupatilo (odnosno kada) i četka za kosu. Primetićete da je akumulirano mnogo više vlasi nego ranije dok ste spavali, prali ili češljali kosu. Takođe, Vaša kosa će biti ređa nego ranije.

Dijagnoza telogeni efluvijum

Dijagnoza se daje na osnovu proučavanja medicinske istorije i pregleda kože glave i kose. Ako gubitak kose traje nekoliko meseci, mogu se pojaviti primetni proređeni delovi. Ako imate velike površine na glavi koje nisu prekrivene kosom, verovatno nemate telogeni efluvijum, već je reč o nekom ozbiljnijem problemu. Ukoliko doktor nežno povuče pramen kose i odjednom izađe više od četiri vlasi, onda je verovatno da imate telogeni efluvijum. Takođe, može se uraditi biopsija kože glave, tako što se mali deo skalpa sa folikulima ukloni i posmatra pod mikroskopom. Može se proveriti i krvna slika i ispitati rad štitne žlezde.

Očekivano trajanje

Uobičajeno, gubitak kose počinje dva do četiri meseca posle događaja koji je izazvao problem i traje oko šest meseci. Nova kosa počinje da raste odmah nakon gubitka, ali se značajan rast ne može uočiti tokom nekoliko narednih meseci.

Prevencija – zaštita

U slučaju većine tipova fizičkog šoka (koji izazvaju telogeni efluvijum) nije moguće ništa unapred učiniti da bi se zaštitili.
Neki slučajevi bolesti mogu biti uzrokovani lošom ishranom, te je potrebno zaštititi se tako što će se pažljivo balansirati ishrana i unositi dovoljno proteina, gvožđa i drugih hranljivih materija

Lečenje telogeni efluvijum

Ne postoje neki određeni tretmani koji su dokazano efikasni.
Neki uzroci ovog poremećaja se mogu popraviti, kao na primer: ako imate lošu ishranu, kontaktirajte nutricionistu, kako bi Vam pomogao da je uravnotežite.
Ako je gubitak kose nastao usled uzimanja određenih lekova, posavetujte se sa lekarom oko prestanka, tj. zamene odgovarajućim lekom.
U slučajevima gde se kosa nije vratila u pređašnje stanje doktor može prepisati neki losion za rast kose koji se nanosi na kožu glave i stimuliše ponovni rast kose.
Kada se obratiti stručnjacima
Obratite se lekaru ako imate prekomeran gubitak kose i primetne proređene delove.

Prognoza

Prognoza je prilično dobra. U većini slučajeva ovaj poremećaj traje od šest do devet meseci, dok kosa ponovo ne počne da raste. U drugom slučaju može se desiti da se kosa ne oporavi u potpunosti.

Estetsko rešenje za telogeni efluvijum

Ukoliko se u Vašem slučaju kosa nije oporavila od telogenog efluvijum-a ili patite od drugog vida opadanja kose, a transplatacija kose ili stavljanje perike  Vam nije privlačno i preparati za rast kose Vam nisu dali rezultate, pogledajte koja nehiruška rešenja nudi naš HAIR4YOU centar – regionalni lider u vraćanju kose.

Telogeni efluvijum rešenje HAIR4YOU
Telogeni efluvijum rešenje HAIR4YOU
Telogeni efluvijum rešenje HAIR4YOU

Postoji estetsko rešenje za telogeni efluvijum

SAZNAJ VIŠE