Ožiljna alopecija rešenje HAIR4YOU

Inicijalno određivanje tipa alopecije obično počinje sa pojavom alopecije, bilo sa ožiljkom ili bez ožiljka

Upala nije klinički vidljiva u većini slučajeva, iako histološko zapaljenje može biti prisutno. Najčešće bez-ožiljna alopecija uključuje alopeciju areatu i telogeni efluvijum.
Kod ožiljne alopecije se pojavljuje gubitak folikula ispod površine kože ili atrofija. Klinički upala je česta, ali nije uvek prisutna. Histološko zapaljenje može biti prisutno. Ipak, histološka potvrda je najbolji metod da se potvrdi prisustvo ožiljnog procesa, sa gubitkom folikula kose.
Mnoge vrste alopecije su dvofazne. Na primer, androgenetska alopecija  na kraju rezultira gubitkom folikula ispod kože i tako može da se rezultira ožiljnoj alopeciji.
Fokusiraćemo se na tipove alopecija za koje se veruje da su nastale usled upalnog procesa sa brzom pojavom ožiljne alopecije, ukoliko se ne kontroliše.

Ožiljna alopecija, takođe poznata kao cicatricialna alopecija, odnosi se na poremećaj gubitka kose koji se može dijagnostikovati u do 3% pacijenata koji gube kosu. Ona se pojavljuje širom sveta kod inače zdravih muškaraca i žena, svih uzrasta.
Svaka specifična dijagnoza u ovoj kategoriji je prilično retka, ali neki primeri su Dissecting celulit, Eosinophilic Pustular Folliculitis, sindrom degeneracije folikula (ranije nazvan „vruć češalj“), folikulitis decalvans, lichen planopilaris, i pseudopelade of Brocq. Ožiljna alopecija može takođe biti deo mnogo ozbiljnijeg stanja, kao što je hronični eritemski lupus, što može uticati na mnoge organe.
Iako postoje mnogi oblici ožiljne alopecije, zajedničko im je potencijalno trajno i nepovratno uništavanje folikula dlake, na čijem mestu se pojavljuje ožiljak.
Većina oblika ožiljne alopecije se prvo javlja u vidu malih mrlja od gubitka kose, što se može proširiti vremenom. U nekim slučajevima gubitak kose je postepen, bez vidljivih simptoma, a mogu proći nezapaženo duže vreme. U drugim slučajevima, opadanje kose je povezano sa teškim svrabom, peckanjem i bolom i veoma je progresivan.

Ožiljna alopecija obično izgleda malo drugačije od alopecije areata po tome što ivice ćelavih delova izgledaju iskrzano

Uništenje folikula dlake javlja se ispod površine kože, tako da se ne može zapravo mnogo videti na površini kože, osim neujednačenog gubitka kose. Pogođene oblasti mogu biti glatke i čiste ili mogu imati crvenilo, perutanje, povećanu ili smanjenu pigmentaciju ili možda plikove sa tečnostima ili gnoj iz pogođene oblasti.
Vizuelni indikatori mogu pomoći kod dijagnoze, ali je teško dijagnostifikovati ožiljnu alopeciju samo na osnovu gubitka kose i prirode kože. Često kada se sumnja na ožiljnu alopeciju, jedan ili više biopsija kože moraju biti urađeni za potvrdu dijagnoze koji će pomoći da se identifikuje određeni oblik ožiljne alopecije. Mala biopsija 2 do 4 mm u prečniku se uzima i ispituje pod mikroskopom. Patolog ili dermatolog će tražiti uništeni folikul dlake, ožiljak duboko u koži, kao i prisustvo i lokaciju upale u odnosu na folikule.
Često, rane faze ožiljne alopecije imaju upalne ćelije oko folikula, za koje, mnogi istraživači veruju, da izaziva uništenje folikula i razvija ožiljak. Međutim, postoji dokaz o tome među dermatolozima, da nekad biopsija kod ožiljne alopecije pogođene osobe pokazuje vrlo malu upalu.
Ožiljna alopecija se skoro uvek izgubi. Ćelavi pečati zaustavljaju širenje i svaki upala, svrab, peckanje, ili bol nestane. U ovoj poslednjoj fazi, biopsija kože obično ne pokazuje upalu oko folikula. Ćelava područja obično nemaju više folikul dlake. Ponekad, međutim, folikuli, barem oni na periferiji ćelavog dela, nisu u potpunosti uništeni i mogu izrasti, ali često sve što je ostalo su samo neki od uzdužnih ožiljaka duboko u koži koji pokazuju gde su folikuli nekada bili.

Ožiljna alopecija – lečenje

Ožiljna alopecija može da napravi mnogo štete i da prouzrokuje trajni gubitak kose. Iz tog razloga tretman ožiljne alopecije bi trebalo da bude veoma agresivan. Priroda lečenja varira u zavisnosti od konkretne dijagnoze.

Kada ožiljna alopecija dostigne poslednju spaljenu (burn out) fazu i kada nema više gubitka kose u toku nekoliko godina, ćelava područja mogu biti ili hirurški uklonjena ako nisu prevelika ili na ćelave delove mogu biti presađeni folikuli dlake koji su uzeti sa nepromenjena područja.

Rešenje za ožiljnu alopeciju – 100% dobijate novu kosu!

Ukoliko se u Vašem slučaju kosa nije oporavila od ožiljne alopecije, a transplatacija kose  ili stavljanje perike Vam nije privlačno, i preparati za rast kose Vam nisu dali rezultate, pogledajte koje nehiruško rešenje  nudi naš HAIR4YOU centar  – regionalni lider u vraćanju kose.

Ožiljna alopecija rešenje HAIR4YOU
Ožiljna alopecija rešenje HAIR4YOU
Ožiljna alopecija rešenje HAIR4YOU

Imamo rešenje za ožiljnu alopeciju

SAZNAJ VIŠE