Ćelavost kod muškaraca - HAIR4YOU

Mnoštvo faktora može prouzrokovati privremenu ili trajnu ćelavost kod muškaraca

Ćelavost kod muškaraca može izazvati npr. infekcija kože skalpa, razne bolesti, hemijska kozmetika, medikamenti, teški slučajevi peruti ili seboreje, loša cirkulacija, neuravnotežena ishrana… Ali, u 90% slučajeva ćelavost se pripisuje problemu koji lekari zovu “androgena alopecija” (nasledna ćelavost). U tim slučajevima prvo kosa počinje da opada kod slepoočnica, a potom se crta kose povlači sve više i više dok teme ne oćelavi potpuno. U težim slučajevima ostaje samo tanak polukružni venac kose.

U drugim slučajevima postoje i “alopecija areata”, “alopecija totalis”, “ožiljna alopecija”

Novo otkriće uzroka ćelavosti

Uzroci muške ćelavosti koji se obično spominju su: starost, nasledni faktor i muški hormoni. Ali sve donedavno naučnici nisu znali zašto ti faktori uzrokuju da teme oćelavi? Čini se da je švedski naučnik, doktor Lars Engstrand iz instituta Karolinska u Stockholmu, pronašao odgovor.

Kako nastaje ćelavost ?

Kod muškaraca i žena, objašnjava doktor Engstrand, fina membrana kože skalpa glatka je i gipka tokom mladosti. Ona kod žena i ostaje takva. Ali, muški hormon koji je odgovoran za sekundarne polne funkcije muškaraca, kao što su mutiranje, rast brade i telesnih dlaka, prouzrokuje i iscrpljenost membrane kože skalpa. To otežava krvotok u sićušnim kapilarama smeštenim na membrani, koje opskrbljuju dlake i folikularne kesice neophodnim hranjivim materijama, nužnim za rast kose. Zbog tog iscrpljivanja, folikularne kesice propadaju tokom godina, potom atrofiraju i na kraju dovode do ćelavosti.

Doktor Engstrand ističe da su i starost, naslednost i dugotrajna mentalna ili emocionalna napetost takođe faktori koji utiču na sklonost tom iscrpljivanju membrane kože skalpa.
Nutricionisti tome dodaju i nedostatke u ishrani…
Pomenuti naučnik oprobao je svoju teoriju o nedovoljnom krvotoku u korenu kose, obavivši više od 1.000 operacija na oćelaveloj koži, uklonivši pritisak sa kapilara i omogućivši tako življi rast kose, čak i na dotad posve ćelavim područjima.

„Opada mi kosa, šta da radim?“

Osim neprijatnih hirurških mogućnosti kao što je transplatacija kose, naučnici danas uglavnom misle da je tendencija prema ćelavosti nepovratna i da su dlake koje opadnu izgubljene zauvek. Mada, tamo gde se nauka “zaglavi”, tu se pojavljuju razna druga praktična rešenja, koja prevazilaze barem estetski problem – u današnje vreme veoma bitan faktor.

 

Rešenje za ćelavost: 100% dobijate novu prirodnu kosu!

Ukoliko već duže vreme patite od ćelavosti, alopecije i opadanja kose, a presađivanje kose i stavljanje perike Vam nije privlačno, i šamponi za rast kose Vam nisu dali rezultate, pogledajte koja nehiruška rešenja nudi HAIR4YOU centar – regionalni lider u vraćanju kose sa preko 1.000 zadovoljnih klijenata i 25 godina iskustva.

Ćelavost kod muškaraca, androgena alopecija
Hair Micro System - rešenje za naslednu ćelavost kod muškaraca
Hair Micro System - rešenje za naslednu ćelavost kod muškaraca

Pobedi ćelavost i gubitak kose u centru HAIR4YOU

SAZNAJ VIŠE