Gubitak kose kod žena - HAIR4YOU

Ženama se obično kosa proređuje na temenu, a spoljna linija ostaje netaknuta

Mnoge dame prilikom opadanja kose posumnjaju na hormonalne poremećaje ili na lekove koje uzimaju. Gubitak kose kod žena može biti trenutno i povezano s promenom godišnjih doba, ali ne smeju se zanemariti niti ozbiljnije dijagnoze.
Postoje brojni razlozi zbog kojih može doći do proređivanja i gubitka kose, kao i do opadanja kose u kružnim pečatima, koje se naziva alopecija areata. To je poseban oblik ćelavosti za koji je karakteristično žarišno opadanje kose s nekih delova skalpa.
Pojačano opadanje kose, koja se naziva telogeni efluvijum, može biti znak nekih drugih bolesti, kao što su bolesti štitne žlezde, alergije, vitiligo, gljivične infekcije, dijabetesa, tumora i autoimunih bolesti. Uzrok gubitku kose može biti i manjak vitamina i minerala, posebno cinka, bakra, gvožđa ili korišćenje određenih lekova, na primer citostatika, hemoterapeutika, antidepresiva, lekova za sniženje masnoća u krvi ili za smanjenje kiselosti u želucu.

Smatra se da 40% osoba koje doživljavaju privremeni ili dugoročni gubitak kose jesu žene

Nekima se kosa ravnomerno proređuje, dok se drugima razvija poseban oblik ćelavosti na kruni glave. Za razliku od muškaraca, žene retko gube kosu u predelu zalizaka.
Androgena alopecija, povezana je s muškim hormonom testosteronom i najčešći je uzrok gubitka kose. Kod muškaraca se pojavljuje ponekad već u pubertetu pojavom zalizaka koji se produbljuju, a zatim kosa postaje sve ređa i na temenu, dok se kod žena zadržava spoljna linija rasta kose u prednjem delu skalpa, a stanjuje se i proređuje na temenu. Zbog naglog pada nivoa ženskog hormona estrogena u krvi, žene su izloženije privremenom ili dugotrajnom gubitku kose u menopauzi, u vreme nakon poroda ili po prestanku uzimanja oralnih kontraceptiva. Opadanje kose može podstaći i jači stres, kao što su bolest, trauma, gubitak posla ili smrt bližnjih. Razlog gubitka kose kod žena mogu biti i alopecija totalis, trakciona alopecija, ožiljna alopecija

Slično može delovati i nekvalitetna ishrana sa smanjenim unosom belančevina i minerala. Drastične redukcione dijete s brzim gubitkom težine, kao i anoreksija i bulimija, često su propraćene pojačanim opadanjem kose.

Iako zvuči neobično, proređivanje i gubitak kose kod žena može nastati i zbog mode

Teške ekstenzije, konjski rep, stalno četkanje, feniranje i nošenje čvrstih frizura, česti su uzročnici opadanja kose i kod veoma mladih žena. Proređivanje kose tokom života u različitom intenzitetu pogađa većinu muškaraca, ali i oko 50 posto žena, s tim da postoje različiti načini ili oblici gubljenja kose, kao i različiti uzroci. Normalnim se smatra opadanje do 100 dlaka dnevno, a više od toga mogao bi biti alarm za uzbunu.

Šamponi i preparati za rast kose?

Brzo pretraživanje na internetu pronaći će desetine proizvoda namenjenih da se zaustavi gubitak kose ili njen ponovni rast. Nažalost, nema pouzdanog načina da se sazna da li je neki od ovih proizvoda delotvoran. Zbog toga je najbolje da se u vezi sa tim posavetujete sa dermatologom.

Rešenje za ćelavost kod žena: 100% dobijate novu prirodnu kosu bez hirurgije!

Ukoliko već duže vreme patite od ćelavosti, alopecije i opadanja kose, a presađivanje kose i stavljanje perike Vam nije privlačno, i šamponi za rast kose vam nisu dali rezultate, pogledajte koja nehiruška rešenja nudi HAIR4YOU centar – regionalni lider sa preko 1.000 zadovoljnih klijenata i 25 godina iskustva.

Rešenje za gubitak kose kod žena - Hair Micro System
Alopecija totalis rešenje za gubitak kose kod žena - Hair Micro System
Rešenje za gubitak kose kod žena - Hair Micro System

Imamo rešenje za gubitak kose kod žena

SAZNAJ VIŠE